Winkelwagentje

Knap’man en fysiotherapie
Jochen Habsch, sportarts en expert op het gebied van kinetische taping, heeft Knap’man shapewear uitgebreid getest als dagelijkse ondersteuning.

De laatste tijd was ik in de gelegenheid om de functies van het nieuwe Knap’man shirt te testen (in het verleden heb ik ook andere merken getest). Tijdens het uitpakken was ik al verrast: het materiaal voelt zeer hoogwaardig, zacht en aangenaam aan. Deze indruk werd tijdens het dragen van het shirt bevestigd.
Terwijl shirts van andere merken tot nu toe - ook bij patiënten - steeds weer voor huidirritaties zorgden (in enkele gevallen zelfs scheurplekken op de schouders) zijn deze bijwerkingen bij Knap’man niet opgetreden. De shirts passen goed en zijn aangenaam om te dragen. Het materiaal is verhoudingsgewijs dun en is niet zichtbaar onder b.v. een poloshirt. De naden zijn onzichtbaar en door het gladde oppervlak van het shirt past het zich zonder plooien aan het lichaam aan.
Ook na meerdere wasbeurten blijft het materiaal in dezelfde staat en vorm.Het ‘Buik weg’-effect wordt bij ons niet getest, wij gebruiken shapewear voor therapeutische doeleinden.

De houdingsverbeterende werking valt bij Knap’man nog meer op dan bij andere merken.
In de praktijk kom ik vaak pijnklachten tegen door een verkeerde houding of verkeerde belasting van het steun- en bewegingsapparaat. Hierdoor kan chronische pijn ontstaan. Het merendeel chronische rugpijn ontstaat niet door storingen zoals hernia’s, maar heeft zijn oorzaak in een foutief gebruik van de spieren. Deze klachten kunnen door het dragen van shapewear duidelijk vermindert worden.

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen in het dagelijkse leven worden aangevuld door het dragen van shapewear.

Onder alle shapewearmerken die wij tot nu toe hebben getest vervult Knap’man de eisen het beste. De compressiezones in het ruggedeelte richten het lichaam duidelijk op. Zodra het lichaam de ideale positie verlaat, krijgt het een neurofysiologische input, vergelijkbaar met de werking van taping. Vallen, bijvoorbeeld de schouders naar voren of glijdt het lendenwervelgebied van de optimale licht holle rug naar een ronde rug, geeft het shirt een impuls aan het lichaam om zich op te richten.

De Body Encircled Compression vormt een uitgebalanceerd systeem dat de houding van het lichaam duurzaam verbeterd.
Dit is een van de voordelen van deze shirts tegenover klassieke ‘steunsystemen’, die b.v. als hulpmiddel aangeboden worden. Vergelijkbaar met de werking van taping (elastieke tape) wordt het lichaam met shapewear niet passief gesteund, maar de regulatie van de spiertonus beïnvloedt. Het voordeel tegenover passieve ondersteuning is dat het neurofysiologische systeem tijdens het dragen een leerproces doorloopt, diens effecten ook op langere termijn zichtbaar zijn. Bovendien is de correctie d.m.v. een actief systeem niet beperkt op één gebied, maar beïnvloedt de algehele coördinatie van het lichaam positief.

Hierdoor is het shirt voor sporters uitermate geschikt om houdingsproblemen aan te pakken en beschadigingen aan het steun- en bewegingsapparaat van het lichaam langdurig te voorkomen.
Maar ook tijdens lange periodes staan of zitten ondersteunt het shirt de preventie van overspanningen en vermindert rugklachten.

Het is ons bovendien zeer positief opgevallen dat de geurontwikkeling (zweet), waarschijnlijk door de zilverionen, nauwelijks op te merken is.

Het nieuwe Knap’man shirt is volgens ons een echte verbetering een zeker een aanbeveling.

Jochen Habsch
Jochen Habsch is sportarts en een van de top experts in Duitsland op het gebied van kinetische elastische taping en het verbeteren van de lichaamshouding door taping. Zijn boek “Kompaktkurs kinetische Tapes” stond meer dan 18 maanden op positie 1 van de bestsellerlijst van orthopedie en sportgeneeskunde.
Meer info op www.tapekurse.de en www.habsch.de


Ingezonden brief van fysioooo

Geachte Heer Kramer,

Naar aanleiding van ons prettig onderhoud van enige weken geleden bericht ik u graag over onze eerste bevindingen met Knap'man shapewear.
Zoals u bekend is, zochten wij al langere tijd naar compressiekleding voor gebruik tijdens sportactiviteiten, waarbij er spierbelasting optreedt in de core-regio, de combinatie van rugspieren, buikspieren en de heup-bil regio.
Onze positieve ervaring met compressietherapie voor het onderbeen en voet met compressiekousen waarbij zowel preventief alsook bij spierblessures, goede resultaten worden bereikt leidde tot deze zoektocht.
Wij hebben Knap'man kleding ingezet bij een aantal van onze patiënten die lage rugklachten hebben, waarbij de rugbelasting beperkingen meebrengt tijdens het sporten.
De beoefende sporten waren golf en veldhockey. De motivatie om compressiekleding te dragen is vooral vanwege de verbetering van de bloedcirculatie, het geven van meer stabiliteit, een beter spieruithoudingsvermogen en minder spierpijn.
Deze effecten zijn bekend bij het dragen van compressiekousen en ik kan bevestigen dat dit ook geldt voor de compressiekleding van Knap'man.
Hoewel in eerste instantie bij deze kleding gerefereerd wordt aan figuurcorrectie mag mijns inziens het effect op afname van rugbelasting zeker vermeld worden.
Onze patiënten meldden een duidelijke afname van vermoeidheid te ervaren van de core-regio tijdens sportactiviteit.
Zij gaven aan vooral steun te voelen in de lage rug leidend tot een beter houding.
Ook de goede thermoregulatie werd als zeer positief aangegeven.

Wij zullen onze patiënten met klachten in de core-regio adviseren om tijdens sportactiviteit compressiekleding te dragen en Knap'man voldoet aan onze eisen voor de juiste kleiding.

Gert van der Burg
sportfysiotherapeut

 

 

shapewearformen.be © 2024    |   Algemene voorwaarden    |   Disclaimer    |   Privacy verklaring    |   0228-593359    |   E-mail